רבי אברהם זאב הלר

רבי אברהם זאב הלר (ה'תרמ"ו, 1886 – אלול ה'תש"א) היה רב ליטאי חניך סלבודקא, רבה של ז'ידיק ורבה האחרון של מריומפול. חבר אגודת הרבנים בליטא. נספה בשואה.

קורות חייו

יליד הלוסק, למד בישיבה בהלוסק וממנה עבר ללמוד בסלבודקא. בשנת ה'תרפ"א נמנה על קבוצת האברכים הראשונה שלמדה בכולל "בית ישראל" בסלבודקה.

נישא לבת רבי יוסף יעקב מרקוס אב"ד זידיק ולימים רב בבולטימור שבארצות הברית. גיסו, חתן צעיר יותר של חמיו, היה רבי יחיאל דוב שוהם.

כיהן במקום חמיו, שהיגר לארצות הברית, כרבה של ז'ידיק, ובשנת ה'תרפ"ח התקבל כרבה של מריומפול הגדולה יותר, ונמנה על ראשי אגודת הרבנים דליטא. במקומו התמנה כרבה של ז'ידיק, הרב יצחק ביגון (בעגון; ה'תרנ"ח – ה'תש"ג), מחבר "שדה יצחק", שנשא את חמה, בתו של רבי חיים רבינוביץ (ר' חיים טֶלזער), הרב ביגון כיהן בתפקיד זה עד שנספה בשואה עם אשתו ובנותיהם.

רבי אברהם זאב נודע כנואם שנון ופרסם מאמרי השקפה ביידיש ובעברית.

רבי אברהם זאב הלר נואם באסיפת הרבנים בליטא בשנת תר"ץ, לצד שולחן הנשיאות נראים (מימין לשמאל): ?, רבי מרדכי וסלר, ר' דוד איצקוביץ (מזכיר), רבי ליב רובין אב"ד וילקומיר, רבי ישראל ריף, רבי אברהם דובער כהנא שפירא אב"ד קובנה, רבי זליג ראובן בנגיס, רבי שמואל יעקב רבינוביץ, רבי שלמה פיינזילבר, רבי זלמן בלוך ורבי חיים יצחק שילמן.

בחודש אלול ה'תש"א נרצח בראש בני קהילתו בבורות ירי סמוך למריומפול.

מדברי תורתו נדפסו בקבצי "בית ישראל" של ישיבת סלבודקא, ובכתב העת 'תבונה' של תנועת המוסר. נמסר שכתב ספר גדול על הרמב"ם, אך הוא אבד בימי הזעם.

שני משמאל בשורה השניה של חברי מועצת הרבנים דליטא בקלטובה. בשורה הראשונה נראים: רבי יצחק אגולניק אב"ד פאסוואל, ?, רבי קלמן מגיד אב"ד וקשנה, ר' דוד איצקוביץ (המזכיר), רבי שלמה פיינזילבר אב"ד קיידאן, רבי ישראל תנחום פרטמן אב"ד זזמר, רבי יעקב אריה גרשטיין אב"ד לאזדיי ורבי נחום ברוך גינצבורג, אב"ד יאנובה, ה"מקור ברוך". בשורה השנייה נראים עוד: רבי אברהם יצחק בלוך אב"ד טלז, רבי אליעזר צבי פינס אב"ד טאורגין, רבי יצחק ביגון/בעגון אב"ד רדווילישוק, הרב הלר, רבי אהרן דוד יפה אב"ד קישיאדוריס
חיילים יהודיים בגדוד ה-9 במרימפול. ספר מרימפול. תאריך התמונה כנראה 1932, והרב בתווך הוא כנראה רבי אברהם זאב הלר

תגובה אחת הוסף תגובה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s