רבי ישראל אלפנביין

הרב ד"ר ישראל שנהבים-אלפנביין (ג' תשרי ה'תרנ"ב, 1891 – ז' תשרי ה'תשכ"ה, 13 בספטמבר 1964) היה רב בכמה קהילות בניו יורק, סופר וחוקר, מהדיר ספרות תורנית ועסקן ציבורי.

מלבד ספרי הראשונים שההדיר, היה אלפנביין עורך הרבעון התורני 'אור המזרח' המזוהה עם תנועת המזרחי והפועל המזרחי באמריקה, בשנים ז-ח לצאתו לאור; כן ערך במשך 11 שנים (1926-1937) את השבועון היידי "די שטימע פון פאלק" שראה אור בברוקלין.

קורות חייו

נולד לרבקה חנה (הנצ'ה ב"ר אלטר נירנברג) ואליקום חנוך פייבוש ב"ר אפרים, שהיה מדקדק וחוקר מקרא. בן יחיד בין חמש אחיות. בבוטשאטש, גליציה המזרחית. דודו הנודע היה רבי זאב וולף פורילע (פאהרילע) מחכמי גליציה.

למד בישיבת פרשבורג ונסמך לרבנות בידי המהרש"ם מברעזאן. בשנת ה'תרס"ו, 1906, היגר לארצות הברית, אליה הגיע ב-13 במרץ באותה שנה, ובאותו יום החל ללמוד בישיבת רבנו יצחק אלחנן בניו יורק (אז ברחוב הנרי בעיר) מפי ראשי הישיבה: רבי נחום דן, העילוי מסלוצק המכונה 'החריף', ורבי אברהם אהרן יודילוביץ מקאפוליע, מחבר 'בית אב', אב בחכמה ושאר ספרים.

הוא למד בישיבה ובכולל שעל ידה במשך תשע שנים. כעבור תקופה זו, התקבל ללימודים באוניברסיטת אלבני, במילגה מיוחדת יחד עם כמה תלמידים נוספים ובניגוד לעמדת ישיבת רבנו יצחק אלחנן. המוסד התנער מה"מורדים" שפתחו ב'שביתה' ולבסוף הם נאלצו לפרוש ולהקים את "בית המדרש העליון" בראשות רבי אלחנן הלוי יפה, שדאג גם לפרנסתם. מוסד זה לא החזיק מעמד ואלפנביין עם אברכים נוספים עבר ללמוד בסמינר לרבנים של שכטר, מוסד שלימים יהיה מזוהה עם הזרם הקונסרבטיבי. ב-JTS הוא למד מפי לוי גינצבורג ואלכסנדר מארכס. מהם קיבל את גישתו למחקר התורני.

ב-1915 התמנה כרבה של קהילת עדת ישראל בהאסוויל. ב-1916 התמנה כרב קהילת 'בני דוד אוהבי צדק' בשיקאגו, הוא יסד בתקופת רבנותו שם את הת"ת של אגודת הקהילות ועמד בראש ועד הכשרות במשך שלוש שנים. ב-1919 התמנה כרבה של קהילת 'פנחס אליהו אוהב צדק' ברחוב 95 בניו יורק ובה כיהן עד שנת 1923, אז התמנה כרב קהילת המרכז היהודי 'הונטס סויט' בברונקס, שבה כיהן עד 1926. בארבע עשרה השנים הבאות, 1926-1940 כיהן כרבה של קהילת 'כנסת ישראל אנשי ספרד' בסי גייט, ברוקלין. הוא נודע בדרשותיו אותם נשא בבתי הכנסת, אך גם ברדיו ובטלוויזיה.

ספריו ומחקריו

בין פירות מחקריו התורניים:

  • ספר מנהגים דבי מהר"ם ב"ר ברוך מרוטנבורג (נדפס תרצ"ח)
  • ספר המוסר לרבי יהודה כלץ
  • חילופי מנהגים אשכנז וצרפת
  • הוספות לתשובות רבנו גרשם מאור הגולה
  • תשובות רבנו חננאל

עבודתו הספרותית החשובה ביותר התרכזה בתורת רש"י:

  • תשובות רש"י, בשלושה כרכים
  • ספר הסדרים לרש"י

לכבודו הדפיס מוסד הרב קוק בשנת תשכ"ג, 1962, ספר יובל, 'במלאת לו שלושים שנות יצירה בתורה ובמדע'.

משפחתו

אלפנביין נישא לאיטה בת ר' ראובן הלוי הורביץ. ולהם שתי בנות ובן.

  • חנה זהובה בארטה
  • שרה בת-עמי בעקמאן, מיאמי ביץ'
  • אריה יהודה


ביבליוגרפיה: ספר יובל לכבודו ♦ ערכו באנציקלופדיה.קום ♦ ידיעה על ההלוויה בארכיון JTAפרטים עליו במבוא לארכיונו שבייווא (המאמר מופיע גם כאן).

הערות: ייתכן שתאריך הפטירה המדויק הוא: ח תשרי, 14 בספטמבר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s