רבי [יעקב] קאפיל קופמאן אונריך (מכונה בצרפתית: מרשאן אנרי, ה'תקנ"ב, 1792 – ו' אלול ה'תרי"ב 21 באוגוסט, 1852) היה רבה של פריז והרב הראשי לצרפת בין השנים ה'תר"ו-ה'תרי"ב.
קורות חייו
נולד בננסי ולמד אצל רבי ברוך גוגנהיים רבן של פלסבורג ואחר כך רבה הראשי של ננסי, לאחר מכן למד בישיבתו של רבי הירץ שייאר במיינץ, שממנה יצאו רבנים ידועי שם.
בשנת ה'תק"ץ, 1830, התמנה כרבה הראשי של פריז ובשנת ה'תר"ו, 1846, התמנה כרבה הראשי של צרפת למרות שהיה מזוהה כרב אורתודוקסי ולמול שליטתם המתהדקת של הליברלים במוסדות הבוחרים. זאת בשל "גישתו הפייסנית".
הוא החליף בתפקידו את רבי מנדל (עמנואל) דויץ, שהיה הרב הראשי האחרון לצרפת שנשא את דרשותיו ביידיש. בזמנם היה הקונסטיטואר הצרפתי נשלט לחלוטין בידי רפורמים וחילונים ולכן לאחר פטירתו של האחרון בשנת ה'תר"ב, נותר כס הרבנות ריק במשך ארבע שנים, עד שלבסוף הוחלט למנות את הרב אונריך-אנרי שנתפס כמתון יחסית ולא סיכן את הרפורמות שיזמו. אחרי פטירתו נבחר רב מבוגרי בית המדרש לרבנים במץ, רבי שלמה אולמן (ה'תקס"ו-ה'תרכ"ה) שכיהן עד אז כרבה של ננסי, אך במהלך כהונתו הועבר בית המדרש לרבנים לפריז בניסיון מכוון לנתק את הזיקה של המוסד מהשפעת אווירת הישיבה במץ. אחריו שירתו בתפקיד ר' אליעזר (לזר) איזידור ור' צדוק כהן שהיו מודרנים בהרבה.
אחיו היה המחנך והפוליטיקאי היהודי-צרפתי יונאס אנרי.
הוא נקבר בבית הקברות פר-לשז בפריז.
מתורתו
לא נותר בידינו הרבה מחידושי תורתו בלה"ק, ואולם בקונטרס 'ביטול מודעה' לרבי יוסף שאול נתנזון העוסק בהיתר מצות מכונה (נדפס לאחרונה שוב בשו"ת שואל ומשיב ח"ז):
עדות והסכמה מהגאון מ' קאפמאן אונריך אב"ד בקאנסוסטאריום דפאריס
אמת ניתן לכתוב כי בה הלום המובל דנא כמר איצק מראפשוויר והראני את כלי מעכניק מוכשר לעשות המצות לחג הפסח והנה כפי ראות עיני יש בזה הכשר יותר מאשר הי' כבר באופן הנהוג עד היום הזה כי נעשית ונגמרת המצות במהירות כל כך שא"א שיבא לידי חשש חמוץ. אמנם צוויתי לאופה שלא יחבר השברים רק פעם אחת מכל בצק ובפעם השני יחתוך החתיכות מרובעות בסכין הנעשה לכך. ולהפצרת כמר איצק הנ"ל ובל תהי' האמת נעדרת באתי פה על החתום. הקטן קאפיל אונריך חונה פק"ק פאריס והמדינה. פאריס יום ג' ט' אדר שנת תקצ"ח לפ"ק.
ביבליוגרפיה: משה קטן, הרבנים הראשיים לצרפת, מיכאל 12, עמ' קכט ♦ איזידור זינגר ואיזק בלוך, מרשאן, אנרי, ב-JewishEncyclopedia כרך 5 עמ' 178 (באנגלית)
ישנה טעות בדף. נאמר שר"ק אונריך למד בבית הספר לרבנים במץ אצל רבי הירץ שייאר. במץ אכן היה בית הספר לרבנים של צרפת, אבל רבי הירץ שייאר היה רב וראש ישיבה במיינץ (מגנצא) שבגרמניה, ולא במץ שבצרפת. האם הוא למד בישיבה במיינץ אצל הרב שייאר, בבית הספר לרבנים במץ (אצל רבי אהרן ווירמש), או בשניהם?
אהבתיאהבתי
זו אכן טעות. הוא למד במיינץ.
אהבתיאהבתי
תודה. האם במיינץ היה בית ספר לרבנים? למיטב ידיעתי לרבי הירץ שייאר הייתה במיינץ ישיבה רגילה במתכונת הישנה של ישיבות קהילתיות.
אהבתיאהבתי
כך לפי האמור בערך שבאנציקלופדיה היהודית שהובא בביבליוגרפיה. אם כי דבריך מסתברים כמובן.
אהבתיאהבתי
הערך ב-Jewish Encyclopedia הוא באנגלית. לענ"ד אין הכוונה דוקא ל"בית ספר לרבנים", והמונח "rabbinical school" הוא פשוט צורה אנגלית למונח העברי ישיבה. (ודוק – "rabbinical school" ולא "rabbinical college").
אהבתיאהבתי